Een nieuw rekenblad creëren

Voor ingewikkelde tekeningen is het beter om per taak een afzonderlijk rekenblad te creëren. Je kan rekenbladen aan elkaar linken en op die manier gegevens, formules en berekeningen uitwisselen.

Je kan op verschillende manieren een rekenblad creëren:

Gebruik het commando Creëer rapport om rekenbladgegevens van de objecten in de tekening te selecteren. Zie Een rapport creëren.

Importeer rekenbladen van andere Vectorworksbestanden of van andere spreadsheetprogramma’s. Zie Rekenbladen importeren.

Als je over een Vectorworks-uitbreidingsmodule beschikt, kan je voorgedefinieerde records en standaardrapporten met bijvoorbeeld ruimteafwerkingen, plantenlijsten en lichttoestellen toevoegen aan de tekening. Zie Voorgedefinieerde rapporten gebruiken.

Nadat het rekenblad gecreëerd is, wordt het in het Vectorworksbestand bewaard en weergegeven in het Hulpbronnenbeheer. (Zie hieronder.)

Open rekenbladen via het Hulpbronnenbeheer of selecteer het commando Venster > Rekenbladen.

Indien je vaak dezelfde objecten in je ontwerpen hergebruikt, kan het nuttig zijn een sjabloon te maken met een rekenblad dat dienst doet als hoofdprijslijst. Zo heb je steeds alle objecten en hun prijs bij de hand. Wanneer je dan een directe kosten/materiaallijst en een geschatte prijsopgave wenst te maken voor een nieuw ontwerp, hoef je het rekenblad slechts te importeren.

Een leeg rekenblad creëren

In plaats van het commando Creëer rapport te gebruiken, kan je ook een leeg rekenblad creëren en de gegevens manueel toevoegen. Deze manier geeft je meer controle over de inhoud en de indeling van het rekenblad.

Om een blanco rekenblad te creëren:

Klik in het Hulpbronnenbeheer op de knop Nieuwe hulpbron, selecteer Rekenblad en klik op Creëer. OF: Selecteer in de filter van het Hulpbronnenbeheer ‘Rekenbladen’ als type hulpbron en klik op de knop Nieuw Rekenblad.

Het dialoogvenster ‘Rekenblad’ wordt geopend.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Naam

Geef een naam op voor het werkblad.

Om het rekenblad later een andere naam te geven, klik je met rechts op de hulpbron in het Hulpbronnenbeheer en selecteer je het commando Andere naam.

Rijen/Kolommen

Bepaal uit hoeveel rijen en kolommen het rekenblad moet bestaan. Je kan deze aantallen later nog aanpassen.

Definieer de basisinstellingen voor rekenbladen.

Het rekenblad wordt geopend.

Op dit moment bevatten alle rijen ongedefinieerde cellen. Definieer de inhoud van elke rij en cel:

Om tekst, getallen en formules toe te voegen, zie Rekenbladrijen.

Om gegevens in te voegen die gekoppeld zijn aan de objecten in de tekening, moet je de rekenbladrij omzetten in een recordrij en aangeven welke objecten moeten worden opgenomen in de lijst. Voor elk object dat aan deze criteria voldoet, wordt er een subregel gecreëerd. Bepaal vervolgens welk type van informatie in welke kolom zal worden weergegeven: dit kunnen velden zijn uit het tabblad ‘gegevens’ van het Infopalet, maar ook tekst, getallen en formules. Zie Een functie of veld voor een kolom in een database selecteren.

Om afbeeldingien toe te voegen aan rekenblad- of recordrijen, zie Afbeeldingen invoegen in de cellen van een rekenblad (Vectorworks-uitbreidingsmodule vereist)

Een rapport creëren

Voorgedefinieerde rapporten gebruiken